Ziņas

 
 
Bioogles – klimatam labvēlīgs risinājums lauksaimniecībā?
2024-01-22

Autori: Kari Tilikala (Kari Tiilikkala, Prof. emeritus, MTT Agrifood Research Finland), Prits Tameorgs (Priit Tammeorg, Adjunct Prof., Dept of Agricultural Sciences, University of Helsinki)

Steidzami ir jāattīsta klimatam nekaitīga lauksaimniecība un jāmaina pārtikas un lauksaimniecības sistēmas, lai tās kļūtu ilgtspējīgākas visā pasaulē. Bioogļu izmantošana ir kļuvusi par vienu no tehnoloģijām, kas piedāvā daudz iespēju uzlabot augsnes auglību un radīt ilgtermiņa oglekļa piesaistes iespējas. Bioogļu pievienošana augsnei var vienlaikus uzlabot augsnes veselību un veicināt klimata pārmaiņu mazināšanu. Lielākā daļa augsnei pievienoto bioogļu ir ilgtermiņa krātuve ogleklim ar stabilitāti simtiem līdz tūkstošiem gadu. Bioogļu kā augsnes uzlabotāju vēsture ir tūkstošiem gadu ilga, taču to izmantošana mūsdienu lauksaimniecībā ir salīdzinoši neilga, un agrākie eksperimenti tika uzsākti 2006. gadā. Ļoti bieži bioogļu izmantošana lauksaimniecībā ir balstīta uz ierobežotām praktiskām zināšanām par bioogļu ilgtermiņa ietekmi uz augsnes ekosistēmām. Bioogļu funkcijas lielā mērā ir atkarīgas no augsnes tipa un lauka ražības. Tāpēc steidzami ir vajadzīgi komerciāla mēroga bioogļu lauka izmēģinājumi, lai iegūtu vairāk informācijas par bioogļu ilgtermiņa ietekmi uz augsnes veselību un ražību.

Raksta turpinājums būs pieejams rokasgrāmatā, kas aplūkos klimatam draudzīgas lauksaimniecības prakses.